Vaalea vuokaleipä
Leivän teko on helppoa ja tämänkin leivän tein vain puuhaarukalla/nuolijalla sekoittaen. Taikinan tulee jäädä löysäksi. Suosittelen kokeilemaan. Jos sinulla ei ole leipävuokaa, niin voit tehdä sen ihan hyvin kakkuvuokaan tai foliovuokaan.
Ohje:
- 6 dl vettä (reilusti käden lämpöistä)
- 50 g hiivaa
- 3 tl suolaa
- 1-2 rkl siirappia
- 10-12 dl jauhoja (1 dl ruisjauhoja, 5 dl sämpyläjauhoja, 6 dl vehnäjauhoja)
- 1/2 dl öljyä
Sekoita hiiva lämpimään veteen. Kun hiiva on sulanut, niin lisää mukaan suola ja siirappia. Sekoita.
Lisää nyt vähitellen jauhot puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi öljy. (Olen tehnyt jauhomixin. Sämpyläjauhoja on ollut kaapissa, mutta olen siivilöinyt niistä liiat rouheet pois. En pidä niistä rouheista leivässä.
Anna kohota liinan tai kannen alla lämpimässä paikassa 60 minuuttia.
Voitele vuoat.
Lusikoi taikina kahteen leipävuokaan. Anna taas kohota 25-35 min.
Tee ennen paistoa leipiin viillot.
Paista 175 asteessa 35-45 minuuttia.
Katso myös ohje Pehmeä vuokaleipä joka on tehty pelkästään sämpyläjauhoihin ja kuivahiivaan.
Nauti lämpimänä!
Jos sinulla ei ole suorakaidevuokaa, niin voit tehdä leivän vaikka kakkuvuokaan! Katso kuvat alla. Ohje: Peltileipä ja vuokaleipä

