Suussasulava mansikkapiirakka
Löysin lähikaupasta "eiliset tähdet" osastosta 2 kg espanjalaisia mansikoita. Siis ne oli 25 centtiä rasia, jossa oli 500 g mansikoita. Ne olivat ihan hyviä. Tottakai ostin kaikki viimeiset neljä laatikkoa, koska teen paljon smoothieita. Kyllä ne ulkomaalaiset mansikat smoothiessa menee aivan hyvin. Ne ovat vähän eri makuisia, kuin suomalaiset mansikat, mutta hyviltä maistuvat myös smoothieissa. Päätin eilen tehdä myös mansikkapiirakkaa ja siitä tuli todella maistuvaa. Sitruunan kuori pohjataikinassa sopii erittäin hyvin mansikoiden kanssa. Päällisen rapean muruseoksen alla on ihanan pehmeä hieman valuva mansikkatäyte, joka vie kielen mennessään. Nam! Ps. Ohje on itseni kehittelemä ja aion kokeilla myös muillakin marjoilla. Nautinnollisia hetkiä!
Mansikkapiirakka:
Taikina ja muruseos:
- 125 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl piimää
- 1 kpl kananmuna
- 1 tl sitruunan kuorta (ei muihin marjapiirakoihin!)
Täyte:
- 500 g mansikoita (tai 4 dl esim. puolukoita)
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 rkl sokeria
- 3 dl kermaviiliä
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 kananmunaa
Pohja:
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon rasvasula puuhaarukalla.
Ota tästä 1/3 osa talteen piirakan pinnalle tulevaan muruseokseen.
Lisää loppuun pohjaksi tulevaan taikinaan piimä, muna ja sitruunan kuori. Saa jäädä paakkuiseksi. Levitä voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan. Käytin jauhotettuja sormia. (Sitruuna sopii erittäin hyvin mansikan kanssa, mutta en laita sitä muiden marjojen kanssa).
Valmista täyte:
Pilko mansikat ja lisää mansikoihin perunajauhoja sitomaan nestettä ja 2 rkl sokeria. Sekoita ja anna tekeytyä hetken, niin että neste imeytyy perunajauhoihin. (Voithan myös aloittaa koko piirakan teon pilkkomalla ensin mansikat ja lisäämällä sinne perunajauhot ja sokerin odottamaan seuraavaa vaihetta)
Sekoita kermaviili, sokerit ja munat keskenään ja lisää mansikkaseos mukaan.
Levitä mansikkatäyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle muruseos.
Paista 200 asteessa n. 35-40 min minuuttia. (Uunista riippuen)
Tämä on hyvää ja helppoa leivontaa. Sekoitus puuhaarukalla riittää...
Tästä tuli niin suussasulavan hyvän makuista ja vei kielen mennessään... :)
HUOM! Puolukkapiirakkaan laitan 4 dl puolukoita, joita survon hieman rikki. En laita sitruunaa puolukkapiirakkaan!