Seikeitto
Äitini ja siskoni opetti minulle jo 90-luvulla tämän kalakeiton teon. Rakastan kalakeittoja ja tämähän tehtiin aina silloin edulliseen seikalaan (pakastekala) . Seissä ei ole ruotoja, joten tätä tarjoiltiin myös lapsille ja minun lapseni ainankin söivät aina lautasen tyhjäksi. Nykyään teen kalakeiton tällä samalla ohjeella myös muistakin kaloista ja saatan kuohukerman sijaan laittaa mukaan maukasta koskenlaskija-juustoa.
Seikeitto (kalakeitto)
- 400-600 g seitä (pakastekalaa)
- 5 isoa perunaa (kiinteää)
- 2 porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 1 l vettä
- 50 g voita
- 1 tl valkopippuria (ja halutessaan myös sitruunapippuria)
- 2 tl tilliä (kuivattua)
- 8-10 maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 1-2 tl suolaa
- 2 dl kuohukerma
- 2 rkl sitruunamehua
- koristeluun tuoretta tilliä
Sulata voi/öljy kattilassa. Freesaa siinä hienonnettu sipuli ja mausteet yhdessä. (Valkopippuria ja kuivattu tilli )
Kun sipulit ja mausteet ovat muhineet ja freesautuneet hyvin, niin lisää mukaan 1 litra kuumaa vettä , 8 kpl maustepippuria ja 1 laakerinlehti.
Kun liemi kiehuu, niin lisää mukaan kuutioidut perunat ja porkkanat.
Kun juurekset ovat kiehuneet vähintään 8 min, niin lisätään hieman kohmeessa olevat seikuutiot. Keitetään miedolla lämmöllä n. 10 min (ettei kala hajoa) tai kun ovat kypsiä. Kala kypsyy 10 minuutissa!
Lopuksi lisätään kuohukerma (tai Koskenlaskija juustoa) Joskus olen lisännyt keitinliemeen kalan perkuujätteistä tehtyä lientä, mutta nyt en laittanut. Purista lopuksi vähän sitruunamehua keittoon ja lisää tuoretta tilliä pinnalle.
Maista! Lisää mausteita tarvittaessa. Itse leikkaan pöytään tarjolle myös sitruunalohkoja, joista jokainen ruokailija voi halutessaan puristaa lisää makua keittonsa. Sitruuna on niin hyvää kalakeiton kanssa.
Mausteita lisään tarvittaessa vielä lopuksi.
Nam!