Rustiikkiset porkkanasämpylät

07.02.2023

Mikä on parempaa, kuin suomalaisista juureksista ja viljasta tehty herkullinen sämpylä! Rouheiseksi raastettu porkkana tuo sämpylään purutuntumaa, kauniin värin sekä koristeisen pinnan. Terveellinen sämpylä.
Jauhoina voit käyttää vaikka sämpyläjauhoja tai tuota minun käyttämääni jauhomiksiä, jossa on myös ruisjauhoja maun mukaan. Yleensä käytän sämpylöihin kaapissa olevia jauhopussien jämiä! 


AINEKSET

  • 5 dl vettä 
  • 1 pss kuivahiivaa 
  • 2-3  porkkanaa 
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • 1 rkl siirappia 
  • 3 tl suolaa 
  • 10-13 dl jauhomiksiä (5 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 4 dl sämpyläjauhoja, 1 dl kauraryynejä) 
  • 1 dl voisulaa

TYÖVAIHEET

1. Raasta porkkanat isolla terällä rouheammaksi raasteeksi. Lämmitä raastetta hieman mikrossa, jotta hiivavesi ei kylmene liikaa, kun lisäät raasteet seokseen.

2. Kuumenna vesi n. +42-asteiseksi.

3. Lisää kuivahiiva, juuresraaste, siirappi, kaurahiutaleet ja suola. Sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhoja pikkuhiljaa aluksi haarukalla/nuolijalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten taikinaksi. Lisää loppuvaiheessa myös voisula. Taikina pitää jäädä pehmeäksi, niin sämpylöistä tulee kuohkeita.

5. Kohota liinan alla n.60 minuuttia.

6. Levitä pöydälle jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele sämpylöiksi uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä liinan alla 20-30 minuuttia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa toiseksi alimmaisella tasolla 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä. Nämä ovat todella hyviä!

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita