Pinaattikeitto
Viikonlopulta alkoi kunnon hellejakso täällä Suomessa ja minähän sitten pyöräilin pitkiä lenkkejä ja nautiskelin välillä veden äärellä kuunnellen laineen liplatusta. Aah, kun se on niin rentouttavaa! Tänään on pakko pitää lepopäivä ja touhuta koiran ja kukkien kanssa. Koirankin kanssa joutuu tekemään 3-4 x päivässä puolen tunnin lenkin. Huomenna taas pyöräilemään.
Viikonlopulla söinkin pakasteesta keittoja. Teen yleensä ison satsin keittoa, jota syön pari päivää ja osan laitan aina pakasteeseen. (Pari päivää riittää syödä samaa ruokaa). Pakasteesta on kiva ottaa sulaamaan keittoa ja lenkin jälkeen syödä kevyt keittoruoka. Mahtavuutta!
Tämä pinaattikeitto on niin hyvää,terveellistä ja on todella nopea tehdä. Tähän olen käyttänyt tuoretta Rainbow pinaattia ja siksi voin tämän keiton pakastaa. Et voi pakastaa keittoa jos teet sen pakastepinaatista!
Pinaatti on kunnon superfoodia! Pinaatin rautapitoisuus on kymmenkertainen muihin salaatteihin verrattuna. Pinaatissa on todella paljon antioksidantteja. Antioksidantit ehkäisevät LDL-kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin valtimojen pintakalvon alle ahtaumia aiheuttamaan. Pinaatin sisältämät nitraatti ja nitriitti vaikuttavat verenkiertosairauksia ehkäisevästi pitäen suonet notkeina ja alentamalla verenpainetta. Nyrkkisääntö on, että mitä tummemman vihreä vihannes, sitä enemmän siinä on K1-vitamiinia. Parsakaali, pinaatti, ruusukaali ja lehtikaali sisältävät paljon K-vitamiinia, ja erityisen paljon sitä on yrteissä.
Jos syöt verenohennuslääkettä , niin pinaattia tulee syödä kohtuudella, sillä se sisältää paljon K-vitamiinia. K-vitamiinin vaikutuksia estävää lääkettä käytetään verenohennuslääkkeenä, kun halutaan ehkäistä veritulppien syntymistä. Tällöin on huolehdittava siitä, että ravinnosta saatava K-vitamiinin määrä pysyy mahdollisimman tasaisena. Lue lisää tästä linkistä . Lähde: Ravitsemusneuvottelukunta
Pinaattikeitto (4-6 annosta)
Ohje:
- 1,2 l tuoretta pinaattia (ryöpättynä n. 2 dl)
- 50 g voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- valkopippuria
- keitettyjä (n. 6 min) kananmunia. 1/annos
Ryöppää huuhdellut pinaatit noin 3 minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele. Pilko pieniksi.
Keitä kananmunat. Jäähdytä, kuori ja halkaise kahteen tai neljään osaan pystysuunnassa. Kts.kuva.
Laita voi paksupohjaiseen kattilaan ja kun voi on sulanut , niin lisää jauhot. Kypsennä jauhoja sekoittaen kokoajan, että eivät pääse palaamaan. Vain kevyt jauhojen kypsennys parin minuutin ajan. Älä ruskista!
Lisää maito pikkuhiljaa ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Hämmennä kauhalla niin kauan, että maito kiehuu hiljalleen. Varo polttamasta pohjaan! (Paksupohjainen kattila on hyvä tässä.)
Lisää pinaatti ja mausteet. Anna kiehua pienellä lämmöllä n. 3-4 minuuttia ja sekoitellen välillä.
Annostele lautaselle ja lisää keiton päälle lohkotut kananmunat. Nauti!