Paahdettu tomaattikeitto

26.06.2022

Juhannuksen jälkeen maistuu kevyt/maukas tomaattikeitto! Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen keiton. Laitat vaan kasvikset uunipellille ja paahtumisen jälkeen soseutus. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto pehmentää keiton makua ja siitähän saa myös proteiinia, joka pitää nälän loitolla pidempään. Nautin kesäkuumalla tätä keittoa kylmänä! On muuten hyvää.

AINEKSET

  • 800-1000 g tomaatteja (minulla kirsikkatomaatteja)
  • 1 iso sipuli 
  • 1 kokonainen valkosipuli (9 kynttä) 30 g 
  • 3 kpl porkkanoita 
  • 1/2 chilipaprika 
  • 2-3 rkl öljyä 
  • 7 dl vettä 
  • 1 kasvisliemikuutio 
  • 1/2 tl timjamia
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2 tl meiramia
  • 1/2 tl suolaa 
  • mustapippuria 
  • 3/4 rkl sokeria 
  • 1 rkl tummaa balsamicoa

TYÖVAIHEET

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja mausteet ja suola. pyörittele kasviksia mausteissa ja öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225 asteessa n. 40-50 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa.

Tarjoile raejuuston, fetan, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa! Kesäkuumalla tämä keitto maistuu ihanalle myös kylmänä!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita