Mummon lihapullat/ jauhelihamureke
Makumuistojeni kärkeen menee ehdottomasti minun äitini tekemät lihapullat, joita minäkin pääsin tekemään nuorena tyttönä usein veljilleni viikonloppuisin, kun äiti oli töissä. Maustepippuri ja sipuli/valkosipuli tekee näistä lihapullista todella maukkaita, eikä siihen kermaviiliäkään tarvitse. Tällä samalla ohjeella tulee myös maukas jauhelihamureke uunissa, mutta siihen kannattaa sama ohje kaksinkertaistaa!
Ohje: (18 pyörykkää)
- 400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
- 1 sipuli
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 1 dl korppujauhoja
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 tl maustepippuria
- 1 kananmuna
- voita paistamiseen
Laita korppuajauho turpoamaan veteen noin 10 minuutiksi.
Pilko sipulit/valkosipulit pieneksi silpuksi ja kuullota ne voissa/öljyssä pehmeiksi paistinpannulla.
Lisää jäähtyneet sipulit,mausteet ja jauheliha turvonneeseen korppujauhoon. Sekoita/vaivaa massa hyvin ja lisää lopuksi kananmuna. Anna seoksen maustua huoneen lämmössä ennen paistamista noin 10-15 min., sillä jauhelihan tulee olla huoneenlämpöistä ennen paistamista.
Pyörittele seoksesta vedellä kastetuin sormin lihapullia ja paista ne paistinpannulla keskilämmöllä molemmin puolin ruskeiksi parissa erässä. (voit paistaa myös uunissa uunipellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 15 min.)
Jauhelihamureke uunissa
800-1000 g jauhelihaa (2 mureketta/pelti)
Tee jauhelihapullasohjeesta kaksinkertainen annos!
Jaa lopuksi valmis taikina kahtia ja levitä ne uunipellille murekkeen muotoon vedellä kostutetuin sormin. Koristele pinta esimerkiksi haarukalla painellen. (kts. kuva alla)
Paista mureke 200 asteessa uunin alatasolla 40-50 minuuttia. Anna vetäytyä foliolla peitettynä kunnolla ennen tarjoilua!