Mummon jauheliha-perunalaatikko

16.06.2022

Pitkään haudutettu jauheliha-perunalaatikko maistuu juhlana kuin arkenakin. Tämä laatikko on tehty lihaliemeen, mutta halutessaan lihaliemen voi korvata munamaidolla. Ennen vanhaan tämä ruoka haudutettiin leivinuunissa jälkilämmöllä . Lihana käytettiin jotain edullista lihaa. Äitini teki tätä paljon jauhelihaan ja voi kuinka tämän ruoan tuoksu valtasi koko talon ja kuistin.  Nuo laatikon päällimmäiset tummat paistuneet rapeat perunat olivat aina minun herkkua ja on edelleenkin.  

"Ruoka uuniin ja puutarhahommiin" :)

Mummon jauheliha-perunalaatikko 

Ohje:

  • 400g nauta-sika jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 4 porkkanaa
  • 6 isoa perunaa 
  • 4 dl lihalientä 
  • voinokareet pinnalle
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistus:
Viipaloi perunat ja sipulit ohuiksi siivuiksi. Silppua valkosipuli. Pilko porkkanat.
Paista jauheliha ja mausta kevyesti mustapippurilla ja suolalla.

Lataa kaikki ainekset kerroksittain vuokaan. Aloita ja lopeta perunoilla. Mausta suolalla ja pippurilla joka kerros. Minä käytän nykyään mustapippuria, mutta äiti kyllä käytti aina maustepippuria ja heitti niitä kokonaisina  perunoiden sekaan.

Lisää lihaliemi. (jos käytät kiinteämpää perunaa, niin nesteen määräksi melkein riittää 3 dl, mutta jauhoiset perunat imevät pitkään haudutettaessa hyvin nestettä, eli n. 4 dl on silloin hyvä määrä.) Laita muutama voinokare perunoiden päälle.

Hauduta uunissa 2,5-3 h (200 asteessa n. 40 min, jotta pinta saa väriä ja loppuaika 150 asteessa.) Jos pinta tummuu liikaa, niin laita päälle kansi tai folio.

Tätä voi varioida mm. lisäämällä jauhelihaan currya tai chilimaustetta, ja nesteen tilalle voi laittaa munamaidon. (2 kanamunaa ja 4 dl maitoa)

Nauti!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita