Meetwursti-voileipäkakku
Juhannus on keskikesän upeaa juhlaa! Toivota kesävieraat tervetulleeksi tällä ihanalla voileipäkakulla. Voit täyttää ja tehdä kakun jo parikin päivää aikaisemmin jääkaappiin maustumaan, mutta päällystä ja koristele se vasta tarjoilupäivänä.
Itse tykkään tehdä voileipäkakun vuokaan, sillä siinä se pysyy hyvin muotissaan ja on myös esimerkiksi helppo kuljettaa kylmälaukussa vaikka mökille. Päällystä ja koristele kakku vasta, kun vieraat saapuvat.
Tämä on maukas ja Ihana suolapala matkustuksen päätteeksi ja tästähän voi juhannus alkaa.
Aivan ihana kakku myös loman alkamisen kunniaksi! Yllätin tyttäreni.
Ihanaa kesän alkua! Onnea valmistuneille! Maukasta keskikesän juhlaa!!
Ohje:
12-14 paahtoleivän siivua (Oululaisen runsaskuituinen)
Täyte:
- 2 purkkia (360 g) ruohosipulituorejuustoa (Pirkka a´ 180g)
- 1 dl kuohukermaa
- 120-150 g meetvurstia (paketissa oli 180 g, eli loput voit laittaa koristeeksi)
- 1,5 dl kurkkusalaattia (Felix)
- 1 omena (140 g raastettuna)
- 1 punainen paprika (60 g)
- 1 punasipuli
- 1 mm mustapippuria
Kostutus:
- 2 dl maitoa
- 1/2 lihaliemikuutio (Maggi extra)
Koristelu:
- 1 dl kuohukermaa
- 1 purkki maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia 200 g)
- ohuen-ohutta meetvurstia ruusuiksi
- ruohosipulia varsiksi
- basilikaa lehdiksi
- persiljaa reunoille
Lämmitä kostutusmaito kattilassa ja liuota siihen puolikas lihaliemikuutio. Laita jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin!
Täyte: Sekoita ruohosipulituorejuustot notkeaksi kulhossa. Leikkaa meetvursti ja paprikat hyvin pieniksi kuutioiksi. (Älä käytä tehosekoitinta, sillä siitä ei tule hyvän makuista) ). Raasta omena ja punasipuli. Sekoita kaikki ainekset tuorejuustoon ja lisää kulhoon vielä kurkkusalaatti, sekä vatkattu kuohukerma (1 dl).
Kakun kokoaminen: Kastele leivinpaperi märäksi ja rypistele sitä. Asettele se kakkuvuokaan pohjalle ja reunoille. (Kuva alla). Kasteltu leivinpaperi auttaa kakun pysymään kosteana/mehevänä ja se myös helpottaa sitten täytetyn kakun kumoamisessa.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ohuelti. (Älä heitä hukkaan leikattuja reunoja. Kuivata ne ja tee niistä korppujauhoa.).
Asettele vuokaan ensimmäinen kerros leipiä ja kostuta ne pullasutia käyttäen kostustusmaidolla. Lisää 1/3 osa täytteestä. Lisää seuraava kerros leipiä. Huom. Minun vuokani ainankin levenee ylöspäin, joten leikkasinkin seuraavat viipaleet puoliksi ja ladoin ne "tiililadonnan" mukaisesti tähän kerrokseen. Siihen meni 1/2 leipä enemmän. Tee samoin seuraaville kerrokselle. (Käytin koko kakun kostutukseen 1,5 dl maitoseosta). Joka kerros kostutetaan, ja niin myös päällimäinen kansikerros! Käännä leivinpaperit päälle ja vuoraa vielä vaikka foliolla koko kakku. Paina kakkua vähän. Laita jääkaappiin tekeytymään ja mielummin jokin pieni paino päälle. Tee tämä mielummin jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua, jotta kakku kostuu, tiivistyy ja maustuu hyvin!
Koristelu: Suunnittele kakun koristelu hyvin ennen siihen ryhtymistä. Yleissääntö yleensä on, että koristelusta ilmenee, mistä aineksista se on tehty. (esim. Meetvursti, kinkku, lohi, riista,kasvis, jne.)
Vatkaa kerma (1 dl) vaahdoksi ja lisää se maustamattomaan tuorejuustoon. Sekoita hyvin. (ei mausteta)
Kumoa kakku lautasta apuna käyttäen tarjoiluvadille, joka on vuorattu vaikkapa leivinpaperilla. Vuoraa kakku tuorejuustolla ja koristele haluamallasi tavalla.
Meetvurstikakun koristeet: Ruohosipuli, persilja, basilika ja ohuen-ohut meetvursti.
Kakku on valmis nautittavaksi!
Ihanaa kesän alkua ja onnittelut valmistuneille!