Mausteiset punajuuret
Tykkään säilöä talveksi punajuuria erimuodoissa; Viipaleita , kuutioita jne. Nämä ovat myös kivoja tuliaisia tai lahjoja vaikkapa jouluna. Tämä kirjallinen ohje on 1 kiloon punajuuria!!! Tästä on helppo sitten laskea mittasuhteet kurkkumäärän mukaan! Lisäksi maustan säilykkeet erilailla. Katso ohje videosta.
Maustepunajuuret (videossa 2 kg punajuuria)
Ohje 1 kg punajuuria: (suluissa kahteen kiloon)
- 33 g säilöntäainetta jota videossa käytän (66 g)
- 1,3 dl väkiviinaetikkaa (2,6 dl)
- 3.33 dl vettä (6,6 dl)
- 0,6 dl sokeria (1,2 dl)
- 1/3 tl kanelia (1/2 tl)
- 1/3 tl neilikkaa (1/2 tl)
Keitä punajuuret (hyvin pestyt) kuorineen noin 45-60 min. Isot punajuuret vaativat pitkän keittoajan. Kun ovat kypsiä, niin nostele reikäkauhalla toiseen kattilaan. Anna hetki kuivahtaa. Laske päälle kylmää vettä. Anna punajuurien jäähtyä vedessä . Työnnä sormilla kuori pois. Lähtee hyvin. Pilko mieleisesi muotoiseksi. Tein myös viipalepunajuuria ilman neilikkaa ja kanelia. Tuli myös hyviä. Ne maistuivat hyviltä janssoninkiusauksen kanssa. :)
Pese lasipurkit ja keitä niitä ja kansia runsaassa vedessä n. 5 min. (sterilointi)
Tee liemi: Lisää kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta muutama minuutti.
Lado punajuuret tiiviisti kuumiin purkkeihin! Saa olla tiukassa. Kaada kuuma liemi päälle. Puhdista kierrekohdat ja laita kannet kiinni patalappua apuna käyttäen. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Älä tänä aikana kääntele tai liikuttele purkkeja. Sinne muodostuu tyhjiö jolloin säilyvät pidempään. Vie seuraavana päivänä kellariin tai jääkaappiin. Kääntele kellarissa välillä purkkeja, että liemi maustaa kaikki punajuuret hyvin!
On valmista nautittavaksi jo parin päivän päästä. Kokeilin ja maistui niin hyviltä. Säilyvät yli puoli vuotta ja kauemminkin!