Kaalikääryleet

27.08.2022

Nyt on aika tehdä kaaliruokia, koska kaali on nyt edullista! Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Tästä tulee iso satsi kääryleitä. Jos ryhdyn kääryleiden tekoon, niin teen samantein enemmän! Osan valmiista paistetuista vuoista laitoin pakasteeseen ja yhden lootan pakastin myös ihan raakana seuraavia uunin lämmityksiä varten, koska eivät mahtuneet uuniin samalla kertaa. (siihen en laittanut voita päälle ollenkaan)Tämä ohje on omalta äidiltäni peritty. Hän valmisti kaalikääryleen aina leivinuunin jälkilämmössä. Siirappia käytettiin aina kaikkiin kaaliruokiin ja niin käytän minäkin. Se on vaan niin hyvää!

Maukkaat kaalikääryleet (25-30 kpl)

  • 2 kpl Keräkaalia
  • 700 g nauta-sikajauhelihaa
  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 1 kpl lihaliemikuutio
  • 1 iso sipuli
  • 3-4 kpl valkosipulin kynsiä
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1,5 tl meiramia (oregano ja timjami käy myös)
  • 0,5-1 tl mustapippuria
  • 1,5 dl maitoa
  • 2 kpl kananmunia
  • *Kaalikääryleiden päälle* siirappia voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja keitä niitä kattilassa tai höyrystä mehumaijalla. Ota sitämukaa isoimmat lehdet pois, kun ne irtoilevat. Minulla meni 35-40 minuuttia aikaa tähän. Jätä pieni loppusydän täytteeseen.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (7-8 dl vettä) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu loppusydämestä, (3-4 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet kevyesti talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl. Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin.

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan. Paista lopuksi 160-170 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä. Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

ps. Minä yleensä teen kaalien keiton, lehtien irroittelun sekä täytteen edellisenä päivänä ja annan täytteen maustua yön yli jääkaapissa. Ryhdyn sitten kääryleiden täyttämiseen ja rullailuun vasta seuraavana päivänä, koska kysyvätkin 3 tuntia uunissa. Sillä aikaa onkin mukava ulkoilla. Nauti puolukkahillon kanssa.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita