Kaalikääryleet
Nyt on aika tehdä kaaliruokia, koska kaali on nyt edullista! Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Tästä tulee iso satsi kääryleitä. Jos ryhdyn kääryleiden tekoon, niin teen samantein enemmän! Osan valmiista paistetuista vuoista laitoin pakasteeseen ja yhden lootan pakastin myös ihan raakana seuraavia uunin lämmityksiä varten, koska eivät mahtuneet uuniin samalla kertaa. (siihen en laittanut voita päälle ollenkaan)Tämä ohje on omalta äidiltäni peritty. Hän valmisti kaalikääryleen aina leivinuunin jälkilämmössä. Siirappia käytettiin aina kaikkiin kaaliruokiin ja niin käytän minäkin. Se on vaan niin hyvää!
Maukkaat kaalikääryleet (25-30 kpl)
- 2 kpl Keräkaalia
- 700 g nauta-sikajauhelihaa
- 1,5 dl puuroriisiä
- 1 kpl lihaliemikuutio
- 1 iso sipuli
- 3-4 kpl valkosipulin kynsiä
- 3 rkl tummaa siirappia
- 1 tl hienoa merisuolaa
- 1,5 tl meiramia (oregano ja timjami käy myös)
- 0,5-1 tl mustapippuria
- 1,5 dl maitoa
- 2 kpl kananmunia
- *Kaalikääryleiden päälle* siirappia voita
Työvaiheet
1. Koverra kaaleista kannat pois ja keitä niitä kattilassa tai höyrystä
mehumaijalla. Ota sitämukaa isoimmat lehdet pois, kun ne irtoilevat.
Minulla meni 35-40 minuuttia aikaa tähän. Jätä pieni loppusydän
täytteeseen.
2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (7-8 dl vettä) , jossa on mukana
lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.
3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.
4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.
5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu
loppusydämestä, (3-4 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit,
keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita
ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!
6. Kuivaa kaalilehdet kevyesti talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien
ruotoja terävällä veitsellä.
7. Voitele uunivuoat voilla.
8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl. Rullaa paketiksi niin, että
käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat
voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin.
9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja
valuta vielä päälle siirappia.
10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella
tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan. Paista
lopuksi 160-170 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele
kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua,
niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen
siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston
loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.
Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.
ps. Minä yleensä teen kaalien keiton, lehtien irroittelun sekä täytteen
edellisenä päivänä ja annan täytteen maustua yön yli jääkaapissa. Ryhdyn
sitten kääryleiden täyttämiseen ja rullailuun vasta seuraavana päivänä,
koska kysyvätkin 3 tuntia uunissa. Sillä aikaa onkin mukava ulkoilla.
Nauti puolukkahillon kanssa.