Juustoinen mantelikala
Tämä on edullinen ja maukas kalaruoka arkeen ja miksei juhlaankin. Normaalisti mantelikalaan laitetaan paljon korppujauhoja, mutta tässä ohjeessa ei ole korppujauhoja yhtään, vaan mantelin lisäksi on paljon juustoa ja tomaattisosetta. Seikalan voi korvata myös oikein hyvin muilla kaloilla. Tämä on ehdottomasti mun suosikkiohjeeni, jonka kehitin jo 25 vuotta sitten kalan himooni! Suosittelen kokeilemaan tätä ohjetta!
JUUSTOINEN MANTELIKALA (6-8 annosta)
AINEKSET
- 800 g pakasteseitä (2 pkt)
- 1 tl suolaa
- 1/3 tl valkopippuria
- 2 tl tilliä (kuivattuna)
- 1 rkl sitruunamehua
Kuorrute
- 1,5 dl purjosilppua (4-5 cm pätkä)
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl ruokakermaa
- 1,5 dl juustoraastetta (150 g)
- 1,5 dl mantelilastuja
- 1/2 dl tomaattisosetta
- 1/2 tl paprikaa/savupaprikaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl tilliä (kuivattua)
- ripaus valkopippuria
- 1,5 rkl sitruunamehua
TYÖVAIHEET
1. Ota sei pakasteesta tunti ennen uuniin laittoa! Mausta sei suolalla, valkopippurilla, sitruunalla ja tillillä .
2. Laita vielä jäinen sei uuniin 200 asteeseen ja paista sitä uunin toiseksi alimmaisella tasolla mausteiden kanssa noin 20 min. Tee sillä aikaa kuorrute.
3. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin kulhossa. (paitsi purjo). Jätä mantelia vähän loppukoristeluun.
4. Ota sei uunista 20 minuutin jälkeen ja lisää jokaiselle palalle ensin purjosilppua ja sitten kuorrutetta tasaisesti lusikalla levittäen. (Pakastetusta kalasta on valunut nyt nesettä pannulle, mutta se ei haittaa. Jätä neste vuokaan)
5. Laita sei kuorutteineen uudelleen uuniin toiseksi alimmaiselle tasolle ja paista lisää n. 25 min.
6. Tämän jälkeen lisää vielä jokaiselle palalle ripaus mantelia koristeeksi ja lusikoi niiden päälle vuokaan valunutta nestettä kostukkeeksi. (Näin ne eivät pala)
7. Paista kaloja vielä n.10 min. (keskitasolla) Anna kalojen vetäytyä ennen tarjoilua! Itse nappaan uunin pois päältä tässä vaiheessa.
8. Lisää tarjoiluun sitruunaa ja tilliä.
9. Nauti esimerkiksi porkkana-perunamuusin kanssa! Nam!
ps. Tämä ohje on tehty jäiselle seille. Jos käytät tuoretta kalaa, niin paistoaika on paljon lyhyempi! Paksu kuorrute pitää kalan kosteana, eikä kuivu. On ollut minun makuuni oikein hyvää!
Ohje: Tarja Pasanen
instagamissa: @waterontongue/vesikielellä
Ohje löytyy myös soppa365.fi sivulta.