Äidin perinteinen kaalikeitto
Kaupat pursuavat ihania vihanneksia, juureksia ja myös kaaleja! Niinpä siellä pyöriessä alkoikin tekemään mieli äidin perinteistä kaalikeittoa. Äiti laittoi kaalikeittoon aina myös paljon sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja sitä tummaa siirappia. Tein taas kunnon satsin, sillä osan laitan pakasteeseen pahan päivän varalle. Yleensä teen keiton vähärasvaiseen naudan jauhelihaan, mutta nyt ruoan hinnan noustessa päätin säästää ja tein tämän halvenpaan sika-nauta-jauhelihaan. Siitäkin tulee oikein maukasta keittoa! Katso youtubesta!
Kaalikeitto
Ohje:
mm=mautemitta (1 ml)
- 600-800 g kaalia
- 2 isoa porkkanaa (350g)
- 400g naudan jauhelihaa (tai sika-nauta jauhelihaa)
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 1,5 l vettä
- 2 lihaliemikuutiota
- n. 1 tl suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 8 maustepippuria
- 1 tl paprikaa
- 1 mm mustapippuria
- 1 mm valkopippuria
- 2 tl meiramia
- 1,5 rkl tummaa siirappia
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan.
Suikaloi kaali, porkkanat ja sipulit. Silppua valkosipuli. Kun vesi kiehuu, niin lisää sinne, laakerinlehdet kaali ja porkkanat sekä lihaliemikuutiot, maustepippurit. Anna kiehua hiljalleen 30 min. Paista sillä aikaa jauheliha.
Paista jauheliha paistinpannussa sipulien ja valkosipulien kanssa. Mausta suolalla,(1/2 tl suolaa) musta-ja valkopippurilla. Lisää jauhelihaseos keittoon. Huuhtele pannu pienellä vesimäärällä ja lisää keittoon. (Kaikki maut pannusta mukaan) Sekoita ja lisää mukaan siirappi sekä meirami.
Anna keiton kiehua vielä n.30 min. (..tai enemmän hiljaa hautuen). Kaalikeitto on parasta, kun kaalit ja porkkanat ovat oikein pehmeitä!
Maista. Lisää loput suolasta tarvittaessa. Koristele keitto persiljasilpulla. Ohje tulossa myöhemmin myös youtubeen.
Nauti! NAM!
Vinkki: Kaaliruokia youtubessa : Kaalilaatikkoa, Varhaiskaalisalaatti sinihomejuustokastikkeella , Kaalikeitto